Andere kennis

“De animo onder jongeren voor bestuurswerk bij jongerenorganisaties daalt. Ze vinden het werk lastig te combineren met studie of andere verplichtingen, hebben moeite om financieel rond te komen en weten veelal ook niet hoe of wat je aan bestuurswerk zou kunnen doen.” (Bron: RTL Nieuws)

Goed dat hier aandacht voor is. Van een bestuursjaar doen studenten minstens zoveel nuttige kennis en ervaring op, als van het studiegedeelte van hun opleiding. Grappig overigens de foto die RTL Nieuws bij het artikel geplaatst heeft. Toch wel een iets andere doelgroep 😉

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Jongerenraad als opstap naar de politiek

“Momenteel ben ik veruit de jongste binnen de Burense politiek. Dat betekent dat jongeren slecht vertegenwoordigd zijn. De politiek in Buren is dus niet representatief aan haar inwoners. Er is voor de  gemeente Buren veel te winnen op het terrein van ‘jeugd’. Als oplossing voor dit probleem ben ik bezig met het opzetten van een jongerenraad. Deze jongerenraad moet gevuld worden met jongeren uit de hele gemeente. Zo vertegenwoordigt deze raad alle jongeren!”, aldus burgerraadslid Julian van Blijderveen uit de gemeente Buren. (Bron: StadTiel)

Leuk dit jongereninitiatief vanuit de raad. Temeer daar het een oproep is aan alle  jongeren. Veel succes @JKvBlijderveen!

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Tweetalig onderwijs

“Over jongeren die naar het vwo gaan en makkelijk leren is heel lang gedacht dat zij het best in tweetalig onderwijs zijn”, zegt Bregtje van Gent, begeleider tweetalig onderwijs op het Farel College in Amersfoort tegen het Jeugdjournaal. “Wij merkten dat dat helemaal niet zo is. Deze jongeren kunnen het net zo goed en vinden het ook heel erg leuk”

Volgens het Nuffic, de organisatie voor internationalisering van het onderwijs, leren kinderen de taal zo beter, beheersen ze hem op een meer natuurlijke manier en worden ze er zekerder door.

(Bron: NOS)

Geplaatst in 2019, Geen categorie | Een reactie plaatsen

Alleen wensen uiten of betrekken bij de realisatie?

“Een shisha lounge in Geldrop zou leuk zijn. En een crossveldje, maakt niet uit waar in het dorp. Dat de NS een spoorbaan aanlegt naar Mierlo zou ook een goed plan zijn. En heel belangrijk: een Nix 18-café waar je leuk kan uitgaan, ook al ben je nog maar 16 of 17. ” (Bron: ED)

Dit was het antwoord op de vraag: “Wat maakt Geldrop-Mierlo (nog) aantrekkelijker voor jongeren”. En dan krijg je allerlei leuke ideeën. Interessant wordt het pas als je jongeren betrekt bij het realiseren ervan. Dan ontdekken ze gauw genoeg wat er allemaal bij komt kijken en leren ze te ontdekken wat echt belangrijk is.

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Meehelpen en je talent ontdekken

“34 nieuwe maatschappelijke diensttijdprojecten door heel Nederland hebben bericht gekregen dat ze financiering krijgen en van start kunnen gaan. In de maatschappelijke diensttijd krijgen jongeren de mogelijkheid om hun eigen talenten te ontdekken en ontwikkelen tijdens een periode waarin ze zich vrijwillig inzetten voor een ander of voor de samenleving.””
Bij de nieuwe projecten kunnen jongeren hun talenten inzetten op terreinen als media, cultuur en musea, onderwijs, techniek en ICT, zorg en klimaat, duurzaamheid en circulaire economie.” (Bron: Rijksoverheid)

Maatschappelijke diensttijd

 

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Generatie van aanpakkers

“Wij denken dat deze generatie meer lef heeft, nieuwsgieriger én eigenwijzer is. Daarnaast ligt de wereld aan hun voeten via internet en zijn er talloze idolen zoals dj’s en vloggers die ook ondernemen.” (Bron: NOS)

Prima ontwikkeling! Geen generatie van klagers en zeurpieten, maar een van aanpakkers! Keep up the good work!

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Toegepaste Jeugdparticipatie

“Het college van b. en w. komt nu met een uitgebreid plan naar de Barneveldse gemeenteraad. Dit naar aanleiding van een pleidooi van de Barneveldse Jongerenraad, in mei dit jaar. Alcoholgebruik onder jongeren in het verkeer is een serieus probleem in Barneveld, stelde de Jongerenraad naar aanleiding van eigen onderzoek. De jongeren zijn naar eigen zeggen geschrokken van het ,,verontrustende signaal´´ dat ze vanuit hun jongerenpanel ontvingen. Nog altijd kruipen veel jongeren in deze regio met alcohol op achter het stuur.” (Bron: Barneveldse krant)

Jongeren vinden van alles en overheden kunnen dat wel of niet interessant vinden. Het heeft echter pas zin, als er ook echt iets gedaan wordt met de bevindingen van jongeren!

 

Geplaatst in 2018 | Een reactie plaatsen

Mooi voorbeeld van (jeugd)participatie

“De Jongerenraad in de gemeente Coevorden houdt maandag 19 november de jaarlijkse open avond. Alle jongeren uit de gemeente Coevorden kunnen dan met de leden van de raad praten over onderwerpen die volgens hen aandacht moeten hebben. Tevens gaan de leden van de raad dan in gesprek met met vertegenwoordigers van organisaties en instellingen.

De bijeenkomst vindt plaats in ’t Stadhuys (Sallandstraat 7) en duurt van 19.30 tot uiterlijk 22.00 uur.” (Bron: Coevorden huisaanhuis)

Mooi voorbeeld hoe (jonge) politici contact kunnen leggen met hun achterban en instanties! Top!!

Jongerenraad Coevorden

Geplaatst in 2018 | Een reactie plaatsen

Houdt de samenleving scherp!

“Naar aanleiding van het IPCC-klimaatrapport vond NOS-weerman Gerrit Hiemstra dat jongeren vooral de beslissingen moeten maken over de maatregelen om klimaatverandering aan te pakken. Tenslotte moet deze generatie, en de generatie daarna, ermee leven. Drie jongeren praten in De Nieuws BV over welke maatregelen zij belangrijk vinden. ” (Bron: NPOradio1)

Vanzelfsprekend moeten jongeren substantieel betrokken worden bij de besluitvorming inzake klimaatzaken. Wel is het belangrijk, dat zij daarover in contact komen met andere betrokkenen. Immers jongeren zijn de zij-instromers in de samenleving. Ze stellen kritische vragen en kunnen daarmee vastgeroest beleid aan de orde stellen. Hun kracht wordt echter nog groter als ze dat in dialoog met anderen doen, die argumenten aandragen, waar jongeren wellicht niet aangedacht hebben…

Martijn Visser

Geplaatst in 2018 | Een reactie plaatsen

Zo jong al ondernemer worden?

Ja dat kan! met GoFuture! “Daar vullen de echte en digitale wereld elkaar aan. Leerlingen kiezen zelf een ondernemend doel. Ze starten een eigen onderneming of organiseren een activiteit en presenteren hun plannen aan een panel van real life ondernemers. De rol van docent wordt vervangen door die van ondersteunende coach.

Je coach begeleidt je van rookie naar topondernemer!”

#GoFuture

Geplaatst in 2018 | Een reactie plaatsen