Actieve betrokkenheid werkt!

“Michel, Levi, Coen en Kasper stuurden het idee in voor de pumptrackbaan en hun plan was het winnende idee! Daarna zijn ze meerdere keren naar het gemeentehuis geweest en hebben ze overlegd met de burgemeester.” (Bron: Jeugdjournaal)

Mooi bericht en goed dat de kinderen hierbij een actieve rol hebben gespeeld! Ontdekken wat er allemaal bij komt kijken is leerzaam en kweekt verantwoordelijkheidsgevoel. Dat geldt niet alleen voor kinderen!

Pumptrackbaan

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Een jongerenraad, wat kun je daarmee?

“Ben je tussen de 14 en 24 jaar en wil je meepraten over onderwerpen die jij belangrijk vindt in Heiloo? Dan is gemeente Heiloo op zoek naar jou!
In de jongerenraad Heiloo kun je praten over (politieke) onderwerpen die jullie belangrijk vinden. Denk hierbij aan sport, vrije tijd, veiligheid of wonen. Samen de onderwerpen en oplossingen bedenken om ons dorp nog leuker en beter te maken.” (Bron: Uitkijkpost)

Naast bestaande jongerenraden komen er ook nieuwe jongerenraden bij. Bijvoorbeeld in Heiloo. Niet altijd start dat vanuit jongeren zelf. Voordeel van een initiatief vanuit de gemeenteraad is dat jongeren (wellicht) serieuzer worden genomen…

In Elsloo zijn ze al een stap verder. Daar vragen ze daadwerkelijk om starterswoningen.

 

Geplaatst in 2020 | Een reactie plaatsen

Bewustwording van gevaar

“De Edese jongerenraad stond donderdagochtend op de bres voor verkeersveiligheid. De raadsleden deelden tussen 7.15 en 8.15 uur op de Kerkweg in Ede fietslichtjes uit. Bijna 200 fietsers die zonder licht fietsten werden voorzien van een lampje voor de voor- en achterkant van de fiets. Voornamelijk fietsers die vanuit de richting van de spoorwegovergang kwamen werden staande gehouden. ,,Het ging ons om het bewust maken van jongeren omtrent het ontbreken van fietsverlichting en de gevaren daarvan”, zegt voorzitter van de raad Arjan Boot. ,,Daarom zijn wij bewust op een fietsroute naar de diverse scholen rondom de Zandlaan en Bovenbuurtweg gaan staan. ” (Bron: Ede Stad)

Inderdaad een goeie actie. Ook interessant was de actie van @MCSnelle over het gevaar van appen op de fiets

Geplaatst in 2020 | Een reactie plaatsen

Voldoende kansen

“Het aantal jongeren met een betaalde baan neemt langzaam toe. In 2018 had bijna 67 procent van de jongeren tussen 15 en 27 jaar betaald werk. In 2014 was dit 62 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.” (Bron: NJI)

Dat is goed nieuws! Mocht je nog geen werk hebben. Kijk dan eens goed om je heen. Er zijn veel vacatures. Je begint natuurlijk nooit met een topsalaris. Bewijs je en houd vol!

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

De Maatschappelijke Diensttijd gaat beginnen!

“Jongeren noemen als belangrijkste motivatie om mee te doen aan MDT dat ze anderen willen helpen en daarvoor erkenning willen krijgen. Ze willen vaardigheden ontwikkelen en zinvol werk doen of hun leven weer op de rit krijgen, of grip krijgen op baan of studiekeuze en de kans op succes daarin vergroten. De gemeenten die een toekenning hebben ontvangen gaan samen met buurgemeenten, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties aan de slag om de jongeren een waardevolle MDT te bieden.”

MDT Ministerie
MDT NJR

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Belanghebbenden bij uitstek!

“De Jongerenraad wil namelijk weten hoe we er met z’n allen voor kunnen zorgen dat jongeren met plezier in de gemeente Twenterand blijven wonen. Plattelandsjongeren.nl heeft eerder Pimp de Krimp workshopavonden georganiseerd in gemeente Enschede, Rijssen-Holten en Dedemsvaart. Deelnemers vonden het waardevol, omdat er een gezamenlijke visie uit voortkwam en daarmee ook leuke, nieuwe initiatieven.” (Bron: De Toren.net)

Leuk initiatief en helemaal op z’n plek bij deze doelgroep!

 

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Wat doen we met de Jongerenraad?

Al jarenlang bestaan er jongerenraden. De een wat succesvoller dan de andere. Soms vooral georganiseerd door volwassenen in gemeente, school of jongerenwerk. Soms komen de jongeren zelf met plannen. Maar overal geldt dat Gemeente en Gemeenteraad het maar lastig vinden om deze plannen serieus te nemen.

“Het politieke probleem met de jongerenraadmoties is dat ze geen officiele status hebben, dus dat de raad ze formeel niet kan overnemen in het beleid. Feitelijk zou een raadsfractie de jongerenmotie ’officieel’ moeten adopteren.” (Bron: NHD)

“De gemeenteraad van Druten gaat een poging ondernemen om een Jeugdraad tot stand te brengen. Volgens de raadsleden kan een Jeugdraad helpen om de jongeren in de gemeente meer bij de plaatselijke politiek te betrekken.” (Bron: rn7)

“De gemeente Veere gaat met drie adviezen van de jeugdraad aan de slag, laat het college van burgemeester en wethouders weten.” (Bron: NU.nl)

Geplaatst in 2019, Geen categorie | Een reactie plaatsen

Andere kennis

“De animo onder jongeren voor bestuurswerk bij jongerenorganisaties daalt. Ze vinden het werk lastig te combineren met studie of andere verplichtingen, hebben moeite om financieel rond te komen en weten veelal ook niet hoe of wat je aan bestuurswerk zou kunnen doen.” (Bron: RTL Nieuws)

Goed dat hier aandacht voor is. Van een bestuursjaar doen studenten minstens zoveel nuttige kennis en ervaring op, als van het studiegedeelte van hun opleiding. Grappig overigens de foto die RTL Nieuws bij het artikel geplaatst heeft. Toch wel een iets andere doelgroep 😉

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Jongerenraad als opstap naar de politiek

“Momenteel ben ik veruit de jongste binnen de Burense politiek. Dat betekent dat jongeren slecht vertegenwoordigd zijn. De politiek in Buren is dus niet representatief aan haar inwoners. Er is voor de  gemeente Buren veel te winnen op het terrein van ‘jeugd’. Als oplossing voor dit probleem ben ik bezig met het opzetten van een jongerenraad. Deze jongerenraad moet gevuld worden met jongeren uit de hele gemeente. Zo vertegenwoordigt deze raad alle jongeren!”, aldus burgerraadslid Julian van Blijderveen uit de gemeente Buren. (Bron: StadTiel)

Leuk dit jongereninitiatief vanuit de raad. Temeer daar het een oproep is aan alle  jongeren. Veel succes @JKvBlijderveen!

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Tweetalig onderwijs

“Over jongeren die naar het vwo gaan en makkelijk leren is heel lang gedacht dat zij het best in tweetalig onderwijs zijn”, zegt Bregtje van Gent, begeleider tweetalig onderwijs op het Farel College in Amersfoort tegen het Jeugdjournaal. “Wij merkten dat dat helemaal niet zo is. Deze jongeren kunnen het net zo goed en vinden het ook heel erg leuk”

Volgens het Nuffic, de organisatie voor internationalisering van het onderwijs, leren kinderen de taal zo beter, beheersen ze hem op een meer natuurlijke manier en worden ze er zekerder door.

(Bron: NOS)

Geplaatst in 2019, Geen categorie | Een reactie plaatsen