Geef de leraren de school terug!

“Laat de leraar zelf bepalen wat er in zijn klas moet veranderen. De onderwijsvernieuwingen kwamen van bovenaf en niet uit het veld. Je moet een docent de ruimte geven zichzelf te verbeteren. Hij weet als geen ander hoe het er in zijn klas aan toegaat.” Zie verder

In een door beleidsmedewerkers en managers geregeerde samenleving is het verlenen van ruimte aan de werkvloer een hele stap. Ondanks de vele suggesties in die richting van verschillende kanten, is het nog steeds de vraag of daar wat ruimte in zal komen. Mensen kunnen betrekken bij de oplossing van problemen veronderstelt gezag, goede afspraken, en mensen durven aanspreken op hun verantwoordelijkheid.

Het zou verder moeten gaan dan de leraren. De ideale leraar krijgt ruimte, maar geeft die zelf ook aan ouders en leerlingen. Het verlenen van ruimte aan de leraren is echter al een hele revolutie. Het staat en valt met communicatie en gelijkwaardigheid. Het lijkt wel opvoeden!

Dit bericht is geplaatst in 2007. Bookmark de permalink.

Geef een reactie